Βοτανικό πάρκο Κρήτης


Καταμεσής του πολύχρωμου, ζωντανού τοπίου στέκει μια καμένη αιωνόβια ελιά, ως δείγμα μνήμης και σημείο αναφοράς στη θλιβερή πυρκαγιά του 2004, στην ιστορία και στην προέλευση του πάρκου.

Το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και συνδυάζει απολαύσεις που μόνο η Κρήτη μπορεί να προσφέρει!


Λίγο μετά το χωριό Φουρνές και πριν τους ιστορικούς Λάκκους-Σκορδαλου μια πινακίδα θα σας δείξει το δρόμο για το Βοτανικό Πάρκο και μαζί για μια περιήγηση χωρίς προηγούμενο στη μαγική φύση της περιοχής και τη δημιουργική φαντασία των τεσσάρων αδελφών που ονειρεύτηκαν και πραγματοποίησαν αυτόν τον ξεχωριστό, επίγειο παράδεισο!

Αντικρίζοντας κανείς το πάρκο και τις εγκαταστάσεις του, είναι αδύνατο να φανταστεί πως είναι αυτή η ίδια έκταση των 150-200 στρεμμάτων που κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 2003 τούτη που σήμερα ξαναγεννιέται κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της. Στη θέση του γκρίζου τοπίου ένα περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο -μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη- περιμένει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν τα περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με τα δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που φιλοξενεί, απολαμβάνοντας τον περίπατό τους σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Μεγάλο μυστικό για να απολαύσετε στο maximum την επίσκεψή σας είναι να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του Βοτανικού πάρκου αργά και νωχελικά, κάνοντας στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία όπου προσφέρονται. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να εκτιμήσετε πραγματικά την ομορφιά που θα συναντήσετε.

  • Image1
  • Image2
  • Image3
  • Image4
  • Image5
  • Image6


Απ’ όποια πλευρά και αν δει κανείς την επίσκεψή του εδώ, είτε σαν γραφική πεζοπορία, είτε σαν μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα μονοπάτια της φύσης, το Βοτανικό Πάρκο αποτελεί την ιδανική, εναλλακτική πρόταση για μια ημερήσια απόδραση μακριά από τον θόρυβο της πόλης και τις κοσμικές παραλίες. Εδώ, το θεαματικό σκηνικό συνθέτουν σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο, δείγματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά αλλάζοντας την όψη του Βοτανικού Πάρκου και δίνοντας στους επισκέπτες το κίνητρο για να το απολαμβάνουν ξανά και ξανά!

Η… περιπέτεια στη φύση που διαρκεί μία με δύο ώρες, ακολουθεί μονοπάτια απίστευτου φυσικού κάλλους και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν στα διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα της μελετημένα φυτεμένης πλαγιάς. Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).

Back to top