Γραμβούσα - Μπάλος

Η παραλία του Μπάλου και το νησί Γραμβούσα βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων.

Μπάλος είναι η εξωτική παραλία-λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι , και Γραμβούσα (Ήμερη Γραμβούσα) , το ένα απο τα δύο νησιά ακριβώς απέναντι απο την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται το δεύτερο νησί, η Άγρια Γραμβούσα.

 

Στον Μπάλο και την Ήμερη Γραμβούσα μπορείτε να πάτε με κρουαζιερόπλοιο απο το λιμάνι της Κισσάμου, ενώ μόνο στον Μπάλο έχετε την δυνατότητα να πάτε και μόνοι σας, οδικώς μέχρι ενός σημείου και μετά περπατώντας.

Η Ήμερη Γραμβούσα είναι νησίδα της Κρήτης. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων.
Η έκταση της είναι 0,722 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά υπάγονται στο δήμο Κισσάμου. Στην Ήμερη Γραμβούσα βρίσκεται ένα ενετικό κάστρο.
Το νησί στην αρχαιότητα λεγόταν Κώρυκος. Το σημερινό του όνομα πιθανόν προέρχεται από τη βενετσιάνικη λέξη Garabuse.

  • Sfakia_road
  • F04
  • Fraggokastello
  • Fragkokastelo2
  • Ilingas_beach_chora_sfakion
  • S

Μετά τη Ενετοτουρκική συνθήκη του 1573, οι Ενετοί (Βενετσιάνοι) άρχισαν να κατασκευάζουν στην Γραμβούσα ένα οχυρό ώστε να προστατεύσουν το μικρό φυσικό λιμάνι στις νότιες ακτές του νησιού και αποτελούσε τμήμα των οχυρώσεων που κατασκευάστηκαν σε όλη την Κρήτη.
Η κατασκευή του κάστρου κτίστηκε το 1579-1584 σε σχέδιο και επίβλεψη του Λάτινο Ορσίνο. Το φρούριο δεν χρησιμοποιήθηκε σε κάποια μάχη και τελικά παραδόθηκε το 1692 στους Τούρκους με προδοσία, όταν δωροδόκησαν τον Ενετό φρούραρχο. Το 1825, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, το φρούριο κατελήφθη από τους Κρήτες επαναστάτες και έγινε έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής Κρήτης. Εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, οι επαναστάτες άρχισαν την πειρατεία. Το 1830 το φρούριο δόθηκε με τη πρωτόκολλο του Λονδίνου πάλι στους Τούρκους και εγκαταλείφθηκε.
Στις 6 Ιανουαρίου 1968, το πλοίο Δημήτριος Π, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Χαλκίδα φορτωμένο τσιμέντο τις 30 Δεκεμβρίου αλλά λόγω της κακοκαιρίας αναγκάστηκε να δέσει στο Διακόφτι Κυθήρων, αναγκάστηκε λόγω της κακοκαιρίας να σταθμεύσει στη νότια ακτή της Γραμβούσας. Τις 8 Ιανουαρίου η αλυσίδα της μίας άγκυρας κόπηκε και παρά της προσπάθειες του καπετάνιου, το πλοίο προσάραξε και κατακλύστηκε με νερά. Το πλήρωμα περισυνελέγη από την ακτή της Γραμβούσας δύο μέρες μετά. Σήμερα το πλοίο αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

Back to top